Što kad djeca grizu

Što kad djeca u vrtiću grizu?

Kad dijete počne gristi drugu djecu, to dovodi do jakih emocionalnih reakcija kod obitelji i frustracije jer ne postoji čarobno rješenje kojim se to može spriječiti.

Ako Vaše dijete nekog ugrize, možda se osjećate krivi ili zabrinuti da s djetetom nešto nije u redu, a možda Vas brine i kako će drugi na to reagirati.

Ako netko ugrize Vaše dijete, možda ste zabrinuti za sigurnost i dobrobit svog djeteta, a možda i ljuti na dijete koje ga je ugrizlo i/ili na stručno osoblje vrtića jer nisu Vaše dijete zaštitili.

Možda Vas brine kvaliteta nadzora djece, pogotovo ako se griženje ponavlja, no to se nažalost može dogoditi vrlo brzo i često sasvim neočekivano, pa to ne znači da djeca nemaju odgovarajući nadzor.

Mala djeca često grizu i to je zapravo neizbježno kad se nalaze u grupi. Važno je znati da je to normalno ponašanje i najčešće, u tom uzrastu, NE predstavlja znak da s djetetom nešto nije u redu, da nešto nije u redu kod kuće, niti da nešto nije u redu u vrtiću (jaslicama). Ne moraju sva mala djeca prolaziti kroz fazu griženja, ali u gotovo svakoj grupi djece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dijete koje grize. Mala djeca imitiraju drugu djecu pa ako jedno dijete počne gristi, vrlo je moguće da će i druga djeca početi gristi.

Postoji niz mogućih razloga zbog kojih mala djeca u ranom uzrastu grizu druge. To uključuje ne shvaćanje da ugriz boli, impulzivnost uslijed nedostatka samokontrole u toj dobi, istraživanje svega oko sebe pomoću usta (oralna faza razvoja), izražavanje frustracije koju ne znaju drugačije izraziti (kad su umorni, gladni ili bolesni, kad im se nešto brani, kad moraju nešto s nekim dijeliti, kad moraju dugo nešto čekati, kad ne znaju drugačije izraziti što žele, trebaju ili osjećaju…), želja za izazivanjem reakcije (zbog dosade ili nedostatka pažnje), preveliko uzbuđenje ili pretjerana stimuliranost, rast zubića.

Nažalost, ne postoji čarobno rješenje da mala djeca u jaslicama prestanu gristi, no odgojitelji primjenjuje niz metoda za kontroliranje ove pojave kako bi pomogli djeci i njihovim obiteljima da lakše prođu kroz ovu problematičnu razvojnu fazu.

Djeci pomažemo oko učenja prihvatljivog ponašanja i ne smatramo djecu koja grizu lošom ili zločestom. Nadziremo dijete kad je u fazi kad bi moglo početi gristi druge i pomažemo spriječiti da do ugriza dođe. Predviđamo situacije u kojima bi moglo doći do griženja i dajemo djetetu priliku da se smiri i uspije kontrolirati. Interveniramo kada dođe do sukoba između djece i pomažemo im da sukob riješe dajući primjer kako se dogovara i postupa u takvim situacijama. Kada do ugriza ipak dođe, djecu odvojimo i utješimo ugrizeno dijete te po potrebi damo prvu pomoć. Dijete koje je ugrizlo udaljimo, umirimo i objasnimo mu da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da uzrokuje bol.

Navika da se druge grize gotovo uvijek će nestati jednako misteriozno kako se i pojavila, ne ostavljajući nikakve dugoročne posljedice.

Odgojitelj će Vam svakako reći kad netko ugrize Vaše dijete, a isto tako i kad vaše dijete nekog ugrize. Obitelji se ne bi trebale osjećati kao da ih se za to prekorava ili okrivljuje, a odgojitelji  preuzimaju odgovornost za pozitivno usmjeravanje ponašanja u vrtiću/jaslicama. Važno je da ne kažnjavate svoje dijete nakon što u vrtiću nekoga ugrize, jer je ta situacija već riješena na licu mjesta.

Korisno je ako mu prirodno i opušteno kažete da ugriz boli i da to ne smije raditi, bez preopširnog objašnjavanja.
Ako je netko ugrizao Vaše dijete, važno je da imate povjerenja u odgojitelje i da znate da se oni savjesno zalažu za rješavanje ili ublažavanje svih problema koji se mogu pojaviti oko navike da se grize.

Kad se pojavi problem griženja djece, najvažnija je suradnja obitelji i odgojitelja, povjerenje te otvorena komunikacija i uzajamno poštovanje.

Tekst pripremila: odgojiteljica Martina Vrhovec