Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena predstavlja veliki korak, kako za djecu , tako i za roditelje. Koja je tajna uspjeha?

Strpljenje, a ponekad i  mnogo više od toga.

Kada je vrijeme?

Odvikavanje od pelena ovisi o djetetovoj fizičkoj i psihičkoj spremnosti, a ne o dobi. Mnoga djeca pokazuju interes s navršene dvije godine života, ali neka djeca nisu spremna ni s dvije i pol , čak i tri godine,   i to je u redu. Ako počnete s odvikavanjem od pelena prerano možda će djetetu trebati dulje vremena da se odvikne.

Kako prepoznati da je dijete spremno za upotrebu noćne posude:

 • Dijete ima redovitu stolicu
 • Imitira ostale u kupaoni
 • Daje fizičke signale kada kaka, npr. stenjanjem ili kaže da kaka
 • Koristi (svoje) nazive za stolicu i urin
 • Sluša jednostavne upute (npr. „Dodaj mi igračku.“)
 • Razumije tjelesne signale koji mu govore da mora piškiti ili kakati i to pokazuje roditelju
 • Ne voli biti u mokroj i prljavoj peleni
 • Ima razdoblja kada je suho i čisto od 3 do 4 sata
 • Nije u fazi kada sve odbija
 • Zna pospremiti svoje stvari
 • Pokazuje želju za neovisnošću
 • Zna hodati i sjesti

Stvaranje rutine

U vrijeme kada obično kaka, posjednite dijete obučeno na noćnu posudu jednom na dan. Time postižete da se navikne na noćnu posudu i prihvati je kao rutinu. Za učenje koristite vrijeme kada je dijete spremno za nove ideje. Ako ne želi sjesti, nema veze. Ne smijete ga fizički kažnjavati, prisiljavati ili nagovarati. Dok sjedi, ne treba mu u početku objašnjavati šta da radi – dovoljno je da se samo navikne na noćnu posudu. Recite mu da je ova noćna posuda njegova (napišite na nju njegovo ime ili zalijepite neke naljepnice).
Ako dijete ima neku omiljenu igračku. Možete i za nju napraviti igračku – wc, pa kada je dijete na noćnoj posudi, neka je i lutka.

Odbacivanje pelene

Kada ste stvorili rutinu, posjednite dijete na noćnu posudu bez pelene i pustite ga da se na to navikne. Sada počnite objašnjavati da treba skinuti hlače prije nego sjedne, da to mama i tata rade svaki dan. Slobodno idite na wc ispred djeteta ako vas prati do kupaone, jer djeca uče oponašanjem.
Oblačite mu odjeću koju može samo, bez problema skinuti, pa zato izbjegavajte bodiće s kopčanjem između nogu. Obucite mu gaćice i potkošulju.
Pohvalite dijete svaki puta kada sjedne na noćnu posudu ili pokuša u nju kakati ili piškiti, čak i ako mu to ne uspije.

Objašnjavanje procesa

Ponekad pomaže da djetetu objasnite gdje ”ide kaka” – kada se pokaka u pelenu, odvedite ga do noćne posude i posjednite, pa ispraznite sadržaj pelene ispod njega u noćnu posudu. To će mu pomoći da poveže sjedenje s rezultatom. Nakon toga je ispraznite u wc – školjku, pustite dijete da samo povuče vodu ako želi, kako bi moglo vidjeti gdje ”kaka odlazi”. Naučite dijete da se obuče i opere ruke kada je gotovo.

Ohrabrivanje

Ohrabrite dijete da koristi noćnu posudu svaki puta kada treba – neka zna da vam može uvijek reći i da ćete ga odvesti u kupaonu kad god želi. Ponekad ga ostavite bez pelene ili odjeće niže od struka, sa noćnom posudom u blizini. Recite mu da se može u nju pokakati ili popiškiti ako želi i podsjetite ga na nju ako mu treba.
Motivirajte dijete pomoću donjeg rublja, tako da unaprijed najavite da ćete s njim ići u kupovinu gaćica, kako bi se zaintrigiralo. Tamo ga pustite da samo odabere donje rublje. Dijete će to shvatiti kao nešto što mu daje neovisnost.
Ako dijete koje je već počelo pomalo koristiti noćnu posudu počne za nju gubiti interes, koristite način nagrađivanja – npr. napravite kalendar i svaki puta kada se dijete popiški ili kaki u noćnu posudu, zalijepite naljepnice koje će dijete samo odabrati.

Prihvatite povremeni neuspjeh

Gotovo svakom djetetu će se desiti ”nezgoda” u periodu dok još nije sasvim naviknuto na noćnu posudu. Nemojte se ljutiti ili kažnjavati dijete. Kada se to dogodi, mirno očistite i predložite djetetu da idući put koristi noćnu posudu.

Noćno odvikavanje

Čak i kada je dijete naviknuto po danu koristiti noćnu posudu bez nezgoda, trebat će mu možda dulje vrijeme dok ne savlada i noćno odvikavanje. Može mu pomoći da mu ne dajete puno tekućine iza 17.00 sati i da ga naviknete da koristi noćnu posudu prije odlaska na spavanje.

Kako bi bili sigurni da je dijete spremno za noćno odvikavanje, provjerite jesu li mu noćne pelene i pelene nakon dnevnog spavanja suhe.

Kada dijete više ne treba ni dnevnu, ni noćnu pelenu, dajte mu do znanja kakav veliki korak je napravilo. Možete mu dozvoliti da samo pokloni preostale pelene prijateljima koji imaju mlađe dijete ili ga nagradite željenom igračkom.

VOLITE svoju djecu bezuvjetno i prihvatite ih onakve kakvi oni stvarno jesu; POHVALITE ih za ono što zasluže, SLUŠAJTE ih, imajte za njih vremena – njihova ljubav i zahvalnost neće izostati!

Pripremila: odgojiteljica Ivana Jenik